Gratis verzending naar Nederland vanaf 100€ !
Pinterest Facebook Instagram
Filter

Wollen stoffen per meter

Wie droomt er niet van een knusse zachte deken of een edele jas gemaakt van verwarmende wol? Al eeuwenlang wordt dit natuurproduct geroemd om zijn eigenschappen en uitstraling in de meest uiteenlopende designs. 

Daarom hebben we een grote selectie wollen doekvacht woll en walvis loden in allerlei kleuren en gewichten. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, neem dan contact met ons op en wij zullen ons best doen om het perfecte product voor je te vinden!


Herkomst van de wolvezels

De dierlijke vezels worden verkregen tijdens het scheren van de schapen. Hiervoor worden de schapen geschoren met scheermachines, wat moet resulteren in een volledig samenhangende wolvacht (wolvlies). De wol wordt vervolgens gesorteerd en toegewezen aan specifieke kwaliteitszones. 

Daarna worden wolvet (lanoline), vuil en bramen verwijderd tijdens een zacht wasproces. Indien nodig kunnen plantaardige onzuiverheden worden verwijderd door carbonisatie.

In de laatste stap worden de wolvezels tot garens gesponnen. Er worden gladde, fijne garens geproduceerd door het kamspinproces of grovere, volumineuzere garens door het kaardspinproces.

De garens worden vervolgens gebruikt om een breed scala aan wollen stoffen te weven, breien of mangelen. 

Naast stoffen van zuiver wol worden de garens soms verrijkt met synthetische vezels om betere eigenschappen te krijgen op het gebied van onderhoud, slijtvastheid en verviltingsgevoeligheid. De goede eigenschappen van wol blijven overheersen zolang het wolgehalte minstens 50% is.


Belangrijke eigenschappen

Wollen stoffen hebben verschillende isolerende eigenschappen, afhankelijk van het gewicht en de kroezing van de garens. Fijnere, gladdere kamgarens hebben minder luchtbellen en bieden minder thermische isolatie (Cool Wool). De volumineuze gekaarde garens daarentegen isoleren en verwarmen zeer goed door de vele luchtinsluitingen; dit zijn bijvoorbeeld stoffen zoals velours of gekookte wol.

In de regel zijn wollen stoffen (afhankelijk van hun fijnheid) bijzonder zacht en dus zeer aangenaam om op de huid te dragen. De zachtste wol wordt overigens verkregen van merinoschapen.

Wol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan dampvormig vocht absorberen zonder dat de stof vochtig aanvoelt (hygroscopisch). Lichaamsvloeistoffen zoals zweet worden chemisch gebonden en zo geneutraliseerd. Door de constante vochtopname raakt de stof nauwelijks geladen. Water in druppels wordt slechts langzaam geabsorbeerd door de wol (hydrofoob).


Inspiratie voor je volgende naaiproject in wol

  • Kledingstukken zoals broeken, rokken, jurken, jassen, vesten of truien
  • Accessoires zoals sjaals, omslagdoeken, mutsen of handschoenen
  • Warm ondergoed
  • Dekens
  • Gordijnen of draperieën


Onderhoud

Wol heeft zeer goede zelfreinigende eigenschappen, dus voordat je je jas met de hand wast, kun je hem een paar uur in de frisse lucht hangen. De onaangename geurtjes zullen vanzelf verdwijnen!

Als een wasbeurt nodig is, raden we een koude handwas met een speciaal wolwasmiddel aan.

Zuiver wollen stoffen mogen niet in de droogtrommel. De rekbaarheid van de wolvezels wordt nog groter als ze nat zijn, dus de stof moet liggend gedroogd worden om vervorming te voorkomen. 

Strijken mag niet heet zijn (1 punt strijken) en kan het beste met stoom of een vochtige doek. Chemisch reinigen is mogelijk met perchloorethyleen. De stof mag niet gebleekt worden.

In individuele gevallen is het echter altijd belangrijk om de verzorgingslabels van de betreffende kledingstukken of stoffen in acht te nemen, omdat afwerking, verschillende verwerkingsmethoden of gemengde garens tot verschillende verzorgingsvereisten kunnen leiden.