Gratis verzending naar Nederland vanaf 100€ !
Pinterest Facebook Instagram
Filter

Linnen stoffen per meter

Natuurlijk, tijdloos en edel, linnen stoffen hebben al duizenden jaren een vaste plaats in onze garderobes als de mode is veranderd. Het luchtige materiaal is altijd gebruikt voor kleding, decoraties en allerlei soorten woningtextiel en geniet vandaag de dag nog steeds een eersteklas reputatie.

Daarom leggen we er de nadruk op dat we een grote selectie linnen stoffen kunnen aanbieden. Voor elke gelegenheid hebben we de juiste kleur en kwaliteit.

Als u echter niet vindt wat u zoekt, neem dan contact met ons op en wij zullen ons best doen om de perfecte stof voor u te vinden!Productie van linnen stof

De natuurlijke vezel linnen wordt al sinds ongeveer 5000 voor Christus gebruikt voor allerlei soorten textiel. De vezels worden verkregen uit de vlasplant.

Hiervoor worden de 80 tot 120 cm hoge vlasplanten in hun geheel geoogst en wordt de stengel die wordt gebruikt voor het verkrijgen van de linnenvezels gescheiden van de rest van de plant. Door middel van een zogenaamd roosterproces kunnen de vezelbundels vervolgens van de stengel worden losgemaakt en in verdere stappen worden gescheiden van de resterende houtachtige delen van de stengel. Na het meerdere keren uitkammen van de blootliggende bast kunnen de vezelbundels (vlas) tot verwerkbaar garen worden gesponnen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zuiver linnen en halflinnen. Zuiver linnen bestaat uit 100% van de vezels van de vlasplant. Halflinnen is een stof gemaakt van katoen in de ketting en linnen in de inslag, met een linnengehalte van minstens 40%.


Belangrijke eigenschappen

De gladde linnen stof geeft een fris, koel gevoel door de bijna onbestaande luchtzakken en is daarom bijzonder geschikt voor zomerkleding. Dit wordt verder ondersteund door het hoge absorptievermogen van de vezels, die vocht snel opnemen en ook weer snel afgeven. Op deze manier worden we door de ademende stof optimaal ondersteund in onze lichaamseigen klimaatregulatie.

De stoffen kunnen ook worden gebruikt voor kinderkleding, omdat linnen een goede slijtvastheid en duurzaamheid heeft en daarom ook overtuigt door zijn lange levensduur. De linnen vezels zijn glad en bieden dus weinig ruimte voor pluisjes of vuil om zich op te hopen. Statische ophoping is zeer onwaarschijnlijk omdat de stof een constant vochtgehalte heeft.

De stof is klassiek geweven in platbinding en vertoont dus aan beide zijden hetzelfde weefpatroon. Andere weefwijzen zoals keperbinding of visgraat kunnen voorkomen.

Door de lage elasticiteit van de stof is deze gevoelig voor kreuken en moet deze dienovereenkomstig worden verzorgd. Maar omdat de stof met elke wasbeurt zachter wordt, zal de neiging tot kreuken na verloop van tijd ook afnemen.


Inspiratie voor je volgende naaiproject van linnen:    

  • Kledingstukken zoals broeken, rokken, salopetten, jurken, blouses, overhemden, blazers of T-shirts.  
  • Middeleeuwse kledingstukken
  • Gordijnen en draperieën
  • Tafellinnen (tafelkleden, placemats of servetten)
  • Beddengoed, kussenslopen
  • Tassen, buidels, sjaals
  • Allerlei decoraties
  • Als stof voor borduurwerk


Onderhoud

Je kunt je linnen stoffen meestal wassen op 40° C in een wasprogramma met weinig of niet centrifugeren (fijn programma). Omdat de stof veel water absorbeert, is het raadzaam om de wastrommel slechts lichtjes te beladen. Hang de stof vervolgens druipnat op en strijk terwijl deze nog licht vochtig is. Voor het strijken kunnen hoge temperaturen (strijkijzer 3 punten) worden gebruikt.

Chloorbleken is over het algemeen mogelijk bij zuiver linnen stoffen, net als chemisch reinigen met de gebruikelijke oplosmiddelen (perchloorethyleen, fluorkoolstof).

In individuele gevallen is het echter altijd belangrijk om de onderhoudsetiketten van de betreffende kledingstukken of stoffen in acht te nemen, omdat afwerkingen en verschillende verwerkingsmethoden kunnen leiden tot verschillende onderhoudsvereisten.