Gratis verzending naar Nederland vanaf 100€ !
Pinterest Facebook Instagram
Filter

Katoenen stoffen per meter

Bijna geen andere natuurlijke vezel vormt de basis voor zoveel verschillende soorten stof als katoen. Van kleding tot decoratieve stoffen en bekleding, er kan een ongelooflijk scala aan textiel worden gemaakt van deze wonderplant. We vertellen je graag iets meer over de winning, eigenschappen en verzorgingstips van katoenen stoffen.


Productie van katoenvezels

De natuurlijke vezels voor katoenen stoffen worden gewonnen uit de katoenplant, een struik die groeit van 25 cm tot meer dan 2 m hoog. 

Zodra de bloemen aan de plant zijn uitgebloeid, worden er zogenaamde eierstokken (vruchtcapsules) gevormd. Wanneer deze capsule uiteindelijk openbarst, verschijnt het typische beeld van een pluizig wit bolletje. Dit zijn tot 30 zaden, elk met 2000 tot 7000 zaadharen. Deze zaadharen zijn de katoenvezels, die tussen 15 mm en 50 mm lang kunnen zijn.

De witte vezeltoppen worden met de hand of machinaal geoogst. Na het drogen van de plukjes worden de zaadharen in egreneringsmachines van de zaden gescheiden. De vezels worden verder verwerkt tot stapelvezelgarens met behulp van het driecilinderspinproces of het rotorspinproces.

Naast zuivere katoenen stoffen worden de vezels vaak gemengd met polyester, elastaan, polyamide, viscose of modal om verschillende kledingfysiologische eigenschappen verder te verbeteren of aan te vullen. Dit resulteert in veel verschillende katoenen stoffen, zoals denimcorduroyfluweelmolletonnickijersey of zelfs sweat.


Belangrijke eigenschappen

Door de holtes en poriën van de vezels wordt lucht in de katoenvezel gevangen, wat isoleert en ons helpt het lichaamsklimaat te reguleren. Ademende katoenen stoffen zijn gematigd warm.

Op het gebied van vocht heeft katoen goede eigenschappen. Tot 20% van het eigen gewicht van de vezels kan worden opgenomen in dampachtige vloeistof voordat het textiel vochtig aanvoelt. Vloeistof in druppelvorm wordt snel geabsorbeerd en de stof begint ook pas te druppelen als meer dan 60% van het eigen gewicht aan water is geabsorbeerd. Er is nauwelijks elektrostatische lading omdat de vezels constant wat vocht vasthouden. 

Door hun fijnheid en zachtheid zijn katoenen stoffen zeer huidvriendelijk en comfortabel om te dragen. 

Zuiver katoenen stoffen hebben weinig elasticiteit en hebben daarom de neiging om te kreuken. Ze zijn echter wel bestand tegen grotere slijtage omdat ze een goede schuurweerstand en duurzaamheid hebben.

Inspiratie voor je volgende katoenen naaiproject:

  • Kledingstukken zoals broeken, jeans, rokken, salopetten, jurken, blouses, overhemden, blazers, jasjes, T-shirts of truien.
  • Vrijetijdskleding en werkkleding
  • Accessoires zoals sjaals of mutsen
  • Beddengoed, kussenslopen
  • Tafellinnen (tafelkleden, placemats of servetten)
  • Gordijnen en draperieën
  • Allerlei soorten decoraties
  • Bekledingsstoffen


Onderhoud

Zuiver katoenen stoffen zonder afwerking zijn over het algemeen in eerste instantie kookvast. Omdat zulke hoge temperaturen echter zelden nodig zijn voor het reinigen, raden we een normale wasbeurt op 30° aan voor lichte vervuiling. Je kunt de stof heet strijken (strijk 3 punten) en hij kan ook in de droger.

Indien nodig kan de stof worden gebleekt met chloor. Chemisch reinigen is mogelijk met de gebruikelijke oplosmiddelen (perchloorethyleen, fluorkoolstof).

In individuele gevallen is het echter altijd belangrijk om de onderhoudsetiketten van de betreffende kledingstukken of stoffen in acht te nemen, omdat afwerking, vezelmengsels en verschillende verwerkingsmethoden kunnen leiden tot zeer verschillende onderhoudsvereisten.