Gratis verzending naar Nederland vanaf 100€ !
Facebook Instagram

Stoffen encyclopedie


A

Acetaat:

Acetaat wordt verkregen uit natuurlijke grondstoffen (katoen) in een droog spinproces. Acetaat is ook bekend onder de naam cuproseid of kunstzijde. In tegenstelling tot volledig synthetisch polyester (verkregen uit aardolie), kan acetaat vocht absorberen en afgeven aan de buitenlucht. Kledingstoffen van acetaat zijn ademend, onderhoudsvriendelijk en kreukvrij.


Ademend vermogen:

Ademend vermogen verwijst naar het vermogen van een stof om waterdamp te laten ontsnappen. De RET-waarde (weerstand tegen warmteoverdracht door verdamping) geeft aan hoe groot de weerstand van een stof tegen waterdamp is. Hoe lager de RET-waarde, hoe beter het ademend vermogen.


RET 0-6: zeer goed ademend

RET 6-13: bijzonder goed ademend

RET 13-20: voldoende ademend

RET 20 +: onvoldoende waterdampdoorlaatbaarheid


B


C

Changeant / Changant:

Changante weefsels veranderen van uitzicht naar gelang van de lichtinval en de kijkhoek door verschillend gekleurde draden in de lengte- en in de dwarsrichting.


Coating:

Bij het coaten van weefsels wordt een kunststoflaag op een textielsubstraat aangebracht om de eigenschappen van het substraat te veranderen (bv. waterdichtheid, slijtvastheid, gevoel ...). Veel voorkomende coatings zijn PVC, acryl en TPU coatings.


Coolmax®:

Coolmax® stoffen staan bekend om hun optimale vochtafvoer en zeer goed ademend vermogen door hun speciale vezelstructuur. Vocht (zweet, waterdamp...) wordt naar het oppervlak van de stof getransporteerd en kan dus bijzonder snel verdampen. Coolmax® stoffen houden koel, drogen snel, zijn ademend, licht en machinewasbaar.


Cordura®:

Cordura® is een bijzonder robuust, slijtvast polyamideweefsel. Bij de productie van Cordura® worden gesneden polyamidevezels opnieuw gesponnen en vervolgens geweven.


D

Damast:

Damast is een stof met een ingeweven patroon. Het patroon wordt meestal gecreëerd door verschillende satijnbindingen af te wisselen.


Denim:

Jeansstof in keperbinding.


dtex:

De Tex-waarde bepaalt de fijnheid van vezels en garens (mtex, dtex, ktex). Hoe hoger het texnummer, hoe grover het garen of de vezel.


E

EN471 / EN ISO 20471:

EuroNorm voor fluorescerende kleuren.


F

Fleece:

Nonwovens zijn stoffen gemaakt van vezels die aan elkaar kleven. Niet-geweven stoffen worden meestal gebruikt als isolatie- of opvulmateriaal.


Functionele stof / functioneel textiel:

Functioneel textiel is geweven of gebreid textiel met een toegevoegde functionele waarde (bv. winddicht, waterdicht, ademend, thermoregulerend, vuilafstotend, elastisch, easy-care, verwarmend/koelend...).


G

Gabardine:

Gabardine is een bijzonder gladde, dichte stof met een steil diagonaal patroon dat ontstaat door de keperbinding.


Geweven bont:

Geweven pelzen zijn geweven imitaties van bont.


Gore-Tex®:

Gore-Tex®️ is de handelsnaam van W. L. Gore & Associates. Onder dit merk worden membraanstoffen met klimaatmembranen geproduceerd, die dankzij hun winddichte, waterdichte en ademende eigenschappen ideaal zijn voor allerlei soorten outdoorkleding.


H


I

Indanthren® verven:

Indanthren is een synthetisch geproduceerde kleurstof. Stoffen die met Indanthren-kleurstoffen zijn geverfd, hebben een uitstekende kleurvastheid bij wassen, koken, licht, weersinvloeden en chloor.


J

Jacquard:

Jacquards zijn stoffen met kunstig geweven patronen.


K

kbA & kbT:

kbA staat voor gecontroleerde biologische teelt. Bij biologische landbouw is het gebruik van kunstmest, ontbladeringsmiddelen en synthetische bestrijdingsmiddelen verboden. Bovendien moet de grond gedurende drie jaar zonder chemische stoffen zijn gebruikt. De teelt vindt plaats in gemengde teelt en vruchtwisseling. Het onbehandelde katoen heeft dus een zeer laag allergiepotentieel en is zacht voor de huid.

kbT staat voor gecontroleerde biologische veehouderij. Dit wordt altijd aangegeven wanneer de wol afkomstig is van dieren die biologisch zijn gefokt en in harmonie met de natuur worden gehouden.


Keperbinding:

Keperbinding (ook wel keperbinding genoemd) is een basisbinding voor geweven stoffen. De bekendste stof in keperbinding is denim jeansstof. Keperbinding is te herkennen aan de diagonale ribbel.


L

Loden:

Loden is een slijtvaste wollen stof. Loden wordt vaak verder verwerkt tot walvis loden (zie "walvis loden").


M

Microvezel:

Microvezel is een verzamelnaam voor vezels waarvan de fijnheid minder dan 1 dtex bedraagt.

Katoen: 1,5 - 2,5 dtex

Scheerwol: 3- 6 dtex


N

Nylon:

Nylon is de handelsnaam voor een synthetische vezel gemaakt van polyamide.


O

Oeko-Tex®:

Oeko-Tex is een test- en certificeringssysteem voor vezels, garens, weefsels en textiele eindproducten.

Oeko-Tex® Standard 100: getest op schadelijke stoffen

Oeko-Tex® Standaard 1000: milieuvriendelijke productiefaciliteit

Oeko-Tex® Standard 100plus: producten van milieuvriendelijke productie die zijn getest op schadelijke stoffen


P

Picqué:

Picqué is een stof met afwisselend opstaande en inspringende delen.


PVC coating:

Plastic laag op de achterkant van de stof die de eigenschappen van de stof verandert (waterdicht, winddicht...).


Q

Quilt:

Een quilt is een veelzijdige decoratieve deken die gewoonlijk uit drie lagen bestaat: voorkant, tussenvulling (fleece, wol, synthetisch...) en onderkant.


R

Ripstop:

Ripstop-stoffen worden geweven volgens een speciale techniek en zijn bijzonder scheurvast. Op regelmatige afstanden zijn iets dikkere draden in de verder dunnere stof geïntegreerd, waardoor een doosstructuur ontstaat. Dit resulteert in een zeer goede stabiliteitsverhouding en een hoge scheurweerstand.


S

Slijtvastheid:

De slijtvastheid van weefsels wordt gemeten met de Martindale-methode. De slijtage van een stof wordt gesimuleerd door een monster van de te testen stof tegen een standaard wollen stof te wrijven. Het slijtagegetal van deze zogenaamde abrasietochten wordt gemeten. Hoe hoger het aantal toeren, hoe slijtvaster een stof is.

10.000 abrasiecycli: voor privéhuishoudens, weinig gebruikt

15.000 abrasiecycli: voor privéhuishoudens, regelmatig gebruik

20.000 abrasiecycli: voor openbare omgevingen, regelmatig gebruik

30.000 rubrieken: voor openbare omgevingen met intensief gebruik

40.000 abrasiecycli: voor openbare omgevingen, zeer zwaar gebruik


Softshell:

Softshell bestaat vaak uit twee of drie gelamineerde lagen stof. De buitenste laag is meestal gemaakt van een bestendig materiaal dat over het klimaatmembraan aan de binnenkant ligt. Het membraan is een flinterdunne dampdoorlatende folie die het textiel winddicht, waterdicht en ademend maakt. De binnenlaag is meestal een voeringstof (micro fleece, teddy...).


Spandex:

Spandex is een verzamelnaam voor elastische draden die elasticiteit en veerkracht verlenen aan geweven en gebreide stoffen. Stoffen met een spandexgehalte zijn ook minder kreukgevoelig.


T

Taffeta:

Taffeta is een glanzende, gladde stof van zijde of synthetische vezels, die meestal wordt gebruikt voor de voering van kledingstukken.


Teddy:

Pluche met een lange opstaande stapel.


TPU:

TPU staat voor "thermoplastisch polyurethaan" - een kunststof die plastisch kan worden vervormd wanneer er warmte wordt toegepast.


U


V

Vichy check:

Een Vichy-controle is een kubusvormige, tweekleurige blokcontrole.


W

Whalkloden. Lopen:

Fullingstoffen zijn geweven stoffen waarvan het oppervlak vervilt door fulling (duwen, samenpersen, persen in warme, zure baden).


X


Y


Z

Z-Liner:

Een Z-liner is een laag tussen de buitenstof en de voering van een kledingstuk. Gewoonlijk worden membranen of membraanweefsels gebruikt als Z-liners.